Hur äter vi?

Nästan lika viktigt som vad man äter är hur man äter.

 

Matsmältningen börjar i munnen! Tugga maten så att den är finfördelad, då blandas den med tillräckligt mycket amylas (ett matsmältningsenzym) för att vara i korrekt skick när vi sväljer den. I magsäcken skall födan blandas med magsyra och enzymer från bukspottkörteln för att kunna brytas ned till den substans som tunntarmen skall ta hand om. I tunntarmen tillsätts olika matsmältningsenzymer och mycket näringsämnen tas upp och förs vidare till blodbanan. Det tillkommer sekret från lever och bukspottkörtel. I tjocktarmen sker huvudsakligen upptag av salter och vatten.

 

Vad är viktigt att tänka på innan, vid och efter måltiden?

Drick rikligt ca en halvtimme innan maten.
Tugga ordentligt.

Drick så lite som möjligt till maten.

Vänta till en timme efter maten innan du dricker igen.

 

Hur gör de flesta?

Dricker för lite överhuvudtaget och inte specifikt en halvtimme innan maten. De är därför törstiga när de skall äta. De tuggar maten för lite pga. tanklöshet eller stress. De sköljer ned maten med massor av vätska, i bästa fall vatten men ofta läsk (med socker eller sötningsmedel). Eftersom de ofta har saltat extra på maten är de törstiga strax efter måltiden och dricker ännu mer vätska (av olika slag).

 

Vad händer då?

Maten tuggas dåligt och är inte tillräckligt förberedd (via bl.a. amylaset) för magsäcken. Det som kommer ner är en halvtuggad massa som dessutom oftast sköljts ned med diverse vätska. Då späds magsaften ut, den som skall smälta maten ordentligt. Dessutom känner magsaften och enzymerna knappt igen kladdet som kommer ned (den halvtuggade maten, oftast även för fet och tillagad i mikrougn så näringsämnena förstörs). Nu skall ”smeten” vidare till tunntarmen som förtvivlat letar näring i det som kommer (halvtuggad mat, hjälpligt spjälkad i magsäcken). Det är inte lätt att hitta alla näringsämnen som behövs då inte! Vidare till tjocktarmen kan man se en liten ljusning: det finns mycket vätska att absorbera. Om vi betänker detta kan vi knappast räkna med att må bra innan vi äter på ett korrekt sätt, vilket gäller vad vi äter, hur vi tillagar det och hur vi äter.

Vi vuxna har oftast själva ansvaret för vad, när och hur vi äter. Ändå missar vi ofta poängen med att äta: nämligen förse kroppen med näringsämnen så att den ska kunna arbeta så bra som möjligt. Är det inte rimligt att våra kroppar ska få må bra? Vi kan med enkla medel förbättra valet av råvaror, hur dessa tillagas och att vi äter på rätt sätt. Det fodras lite nytänkande men det är det värt! Det kan ta lite längre tid att tillaga näringsriktig mat istället för att micra en färdigrätt men du får flerfaldigt igen vad gäller nytta och smak. Att tugga maten kan du ju redan, gör det bara lite noggrannare. Drick innan maten och mindre till måltiden så får matsmältningen arbeta i lugn och ro.

Dessa råd är oerhört viktiga även för våra barn. Du grundlägger dina barns ätvanor så låt dem lära sig nyttiga vanor. I Sverige finns bra råvaror och tiden är vi skyldiga våra barn att ta oss. Sund kost ger piggare barn som gärna rör sig vilket ytterligare förbättrar deras hälsa. Dessutom slipper vi många sjukdomar som kan relatera till felaktig kost, ex högt blodtryck och diabetes.

  

 

 

 

 

 

 

Options

Tolvfingertarmen»

Tunntarmen»

Tjocktarmen»

Hur äter vi?»

Hur går en
tarmsköljning till?
»

Vad ger tarmsköljning
för effekt?
»

Så ökar dina chanser
till en hälsosam tarm
»

Start »
För att komma till startsidan för www.klackengard.se använd denna länk.


 

 

Gitt's Zonterapi